De pauwenkers (Ixora Coccinea) is een exotische plant die oorspronkelijk uit India komt. Deze fraaie plant behoort tot de Rubiaceae, de sterbladigenfamilie, waartoe ook het lievevrouwebedstro (Galium odoratum) behoort, een plant die te vinden is in de eiken-haagbeukenbossen van België. De planten uit de sterbladigenfamilie komen echter het meest voor in de tropische gebieden.

Koffieplanten

Een ander interessant gegeven over de pauwenkers en het lievevrouwebedstro is dat deze planten tevens familie zijn van de koffieplant, zowel van Coffea arabica als Coffea robusta en Coffea liberica. Coffea is een plant die met name voorkomt in de tropische streken van Afrika, hoewel de meeste koffieplantages tegenwoordig te vinden zijn in de Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, Peru en Colombia.

Flame of the woods

Terug naar de pauwenkers, de zonnige plant uit de tropen die ’s zomers voortdurend in bloei staat. Wanneer u uw terras of balkon verfraait met deze plant zult u zich elke dag in een klein paradijs wanen. Het balkon of terras is bovendien een prima plek om de voor u belangrijkste sportwedstrijden op UnibetTV België te volgen. De pauwenkers is in feite een tuinstruik die altijd groen is en ’s zomers veel vlinders aantrekt. De bloemen van de struik kunnen zowel helderrood als oranje of zelfs geel zijn. De algemene Engelse benaming van de plant is ‘Flame of the woods’. Wat betreft de uitstraling van de pauwenkers is dit een zeer treffende beschrijving van de plant.

Omdat het hier een tropische plant betreft moeten temperaturen onder de 17 graden Celsius zoveel mogelijk vermeden worden. Ook moet u de luchtvochtigheid goed in de gaten houden, want deze mag niet te laag te zijn. Tropische planten gedijen immers bij een hoge luchtvochtigheid! Verder heeft de pauwenkers uiteraard voldoende zonlicht nodig om te kunnen bloeien. Om omkrullende bladeren te voorkomen, wordt het afgeraden om de plant uren achtereen in het felle zonlicht te zetten.