Een goed groeiende en hoge aanplant van bamboe roept bij veel mensen de associatie op met Azië. Zeker in combinatie met Oosterse tuinelementen en andere Aziatische of exotische planten geeft u uw buitenterrein zo snel een mysterieuze en harmonische sfeer. Er zijn tientallen verschillende bamboesoorten die een plek hebben in de Nederlandse tuin. U kunt ze aanplanten als haag, maar ze ook als vervanging van struiken in kleine groepen plaatsen. Bamboe groeit uitstekend in ons klimaat, en is verkrijgbaar in verschillende aantrekkelijke kleuren en vormen. Verschillende soorten blijven laag , ongeveer tot de hoogte van een normale schutting, er zijn ook bamboesoorten voor buiten verkrijgbaar die tot 6 meter hoog kunnen worden. Deze hoge bamboes kunnen als alternatief voor bomen dienen, en lenen zich goed voor een snelle en betaalbare levende opvulling van een groter terrein.

De voordelen van bamboe

Bamboe is eigenlijk een grote grassoort. Deze planten bieden behalve hun aantrekkelijke uiterlijk nog meer voordelen. Een dichte bamboehaag geeft privacy aan uw tuin en biedt bovendien beperkte geluidsisolatie. Vogels bouwen hun nesten graag in de toppen van de hoge planten. Bamboe’s bloeien niet met erg mooie bloemen, maar de bladvorm en de vaak diep groene kleur van de bladeren zijn een lust voor het oog en geven een erg rustgevende sfeer aan uw tuin. Verschillende bamboes hebben kleuren en tekeningen op hun stammen die een erg aantrekkelijk visueel element voor in de tuin vormen. Ook zijn er rassen verkrijgbaar waarvan de scheuten gegeten kunnen worden. En uiteraard kunt u om de zoveel tijd een flink aantal stokken van deze snelgroeiende planten soort oogsten, om te gebruiken in de moestuin of voor andere doeleinden. Ook van geoogste bamboe kunt u uitstekende afscheidingen voor uw terrein maken. Als u een creatieve inslag hebt, is het mogelijk om verschillende nuttige gebruiksvoorwerpen en kunstwerken van uw eigen bamboe te maken. Dit natuurlijke materiaal is stevig, ecologisch verantwoord en leent zich voor heel veel toepassingen.

Eén van de best groeiende exotische plantensoorten

De bamboes die worden geteeld voor gebruik in de Nederlandse tuin zijn afkomstig uit de koelere gedeeltes van Azië, en op natuurlijke wijze veredeld om uitstekend in ons klimaat te groeien. Ze zijn bijna zonder uitzondering winterhard, en blijven hun hele leven lang constant doorgroeien. Sommige soorten bamboes die u kunt kopen kunnen de neiging hebben om te gaan woekeren. Om dit te voorkomen is het mogelijk om een wortelbarrière aan te leggen, waardoor de planten niet buiten hun originele bereik uitlopers kunnen vormen. De goedkoopste wortelbarrière is een polyethyleenfolie die iedere groei van wortels buiten het bedoelde gebied verhindert. Als u bamboeplanten in potten plaatst, is woekeren uiteraard geen probleem.

Bloeiende of niet bloeiende bamboe?

Een privéwoud van bamboe is een prachtige oplossing om uw tuin een Aziatische uitstraling te geven. Bamboes kunnen jarenlang prachtig eruit blijven zien en blijven constant doorgroeien. Deze planten hebben echter de bijzondere neiging om na een behoorlijk aantal jaar (verschillend per soort) in één keer allemaal tegelijk gaan bloeien. En het is jammer genoeg zo dat bamboe na de bloei afsterft. Dat hoeft geen probleem te zijn, als u daarna opnieuw planten inzet of inzaait: binnen een jaar staat er al weer bamboe van redelijk formaat. Maar als u helemaal wilt voorkomen dat de bamboe kan gaan bloeien, zijn er ook diverse niet bloeiende cultivars in de handel verkrijgbaar